Lovisa Ekeroth och Elizabeth Huynh från Halmstad/Mellbystrand vann regionfinalen av den årliga koreografitävlingen Skapa Dans. Deras koreografi heter RAW och dansades till låten Hearts a mess av Gotye. Lovisa och Elizabeth kommer representera Halland i riksfinalen som hålls på Riksteatern i Hallunda 3 november.

Skapa Dans är en årlig koreografitävling för unga koreografer i åldrarna 15-21 år. Under hösten hålls delfinaler runt om i landet där en regional vinnare utses som sedan ska tävla i den stora riksfinalen. Den 7 oktober hölls regionfinalen i Halland. Nio tävlingsbidrag från olika platser i Halland deltog.

Juryns motivering till vinnarbidraget löd:

– Med utmärkt känsla för detaljer, dynamik och rörelser tar verket oss med på en välkoreograferad och uttrycksfull resa mot dansens råa mitt.

Juryn bestod av Nathalie Ruiz, Lisa Nilsson och Joakim E Karlsson, alla koreografer och dansare.

I Skapa Dans ligger tonvikten på skapandet av dansen, alltså koreografin. Juryn tittar på de unga koreografernas scennärvaro, känsla, energi och uttryck samt hur musiken används, hur scenen disponeras och hur rörelsematerialet har komponerats ihop.

1-4 november åker Hallandsvinnarna till Stockholm för att träffa de andra tävlande, gå på studiebesök, workshops, se på föreställning och slutligen tävla.

Skapa Dans startades för 12 år sedan och är ett samarbete inom SRD, samarbetsrådet för regional dansutveckling. Riksfinalen av Skapa Dans sker i samarbete med Riksteatern.