Den 21 maj gjorde Sveriges Radio P1 ett reportage om ”Dans för hälsa”.

Behovet av tidiga insatser inom elevhälsan, ungdomsmottagningar, primärvården och barn- och ungdomspsykiatrin är mycket stort. Anna Duberg, forskare vid institutionen för hälsovetenskaper på Örebros universitet, gjorde en studie om ”Dans för hälsa” 2008-2011. Den riktade sig till unga tjejer med besvär som huvudvärk och ont i magen. De fick dansa kravlöst tillsammans och resultaten visade sig vara goda. De deltagande tjejerna upplevde att de mådde bättre och de somatiska besvären lindrades. Hör Anna Duberg berätta om arbetet och hör Jenny Scott och Malin Fredriksson, som båda ingått i dansprojektet i radioinslaget.

Nu satsar fler kommuner på den här metoden för tjejer som mår dåligt. Det har bland annat funnits grupper i Halmstad i drygt ett år och till hösten så startar grupper i Kungsbacka.

När dansgrupperna kommer igång kommer mer information att finnas på Region Hallands hemsida.