Dansen gör skillnad – ’jag kan trots sjukdomen Parkinson’. Det är titeln på en rapport som forskare vid Högskolan i Halmstad har skrivit.

På Högskolan i Halmstads hemsida kan man läsa att professor Kristina Ziegert nyligen presenterade hur dans inverkar på personer med Parkinsons sjukdom. Hennes forskning inriktar sig på hur dans bidrar till upplevelsen av hälsa, trots sjukdomen. Forskargruppen från Högskolan i Halmstad genomför studier inom ramen för en danskurs som Hugo Tham, utvecklare på Kultur i Halland, håller på kulturhuset Najaden i Halmstad för personer med Parkinson.

”Dansens positiva påverkan på personer med Parkinsons sjukdom är ett välbeforskat område”, berättar Kristina Ziegert. ”Flera studier pekar på att när dans används som aktiv hälsovård visar personerna flera tydliga fysiska och psykosociala förbättringar.”

Läs mer om rapporten på Högskolan i Halmstads hemsida.

 

Just nu pågår ett nationellt dansläger för personer med Parkinson här på Löftadalens folkhögskola.

Intresset för lägret har varit stort och 60 deltagare dansar nu tillsammans med några av Sveriges främsta danspedagoger med specialutbildning kring anpassad dans. På schemat står bland annat jazz, modernt, balett och dansterapi, varvat med visning av och dans på Tjolöholms slott.

Danslägret arrangeras av Nätverket Dans för Parkinson och subventioneras av Parkinsonförbundet Sverige, Region Jönköpings län, Balettakademin Stockholm och Region Halland.

 

P4 Halland gjorde ett besök på danslägret.

Även Hallandsposten skrev ett reportage om danslägret. Läs hela reportaget i Hallandsposten här!

Fler som kan leda danskurser för personer med Parkinson.

Hugo Tham har gedigen erfarenhet av det globala danskonceptet Dance for Parkinson, PD och är även en av de personer som nu utbildar nya dansinstruktörer enligt konceptet. I Halland finns flera professionella dansare som har möjlighet att leda dansklasser.

Läs mer om dans och hälsa och dans för Parkinson på Kultur i Hallands hemsida.