Ottilia Bergström, Rickard Fredborg, Jenny Larsson, Nicole Neidert, Nathalie Ruiz samt Matilda Bilberg och Jenny Hendry var de koreografer som presenterades på årets Halländsk dansplattform.

Rickard Fredborg har länge fascinerats av det den råa energi som urbefolkningen i olika delar av världen använder dansen till att kanalisera. Svensk folkdans känns mer ämnat åt det sociala mötet människor emellan än mellan människan och det andliga. På Halländsk dansplattform gav han oss En ny typ av folkdans.

Rickard Fredborg dansar ett solo.
Foto: Malin Arnesson

Koreografen och dansaren Nathalie Ruiz tillsammans med Moving Torup-gruppen gav oss dans, levande musik och trolleri i Sparkling Torup.

Nathalie Ruiz och nio dansare från Moving Torup på scen.
Foto: Malin Arnesson

Ottilia Bergstöm hade premiär för sitt verk Inspiratione / Expiratory. I sina koreografier utforskar Ottilia flödet i kroppens rörelser och leker med tempot i rörelsens förhållande till musiken.

Ottilia Bergström dansar ett solo.
Foto: Malin Arnesson

Jenny Larsson driver danskollektivet Wild Beast Collective. Vi fick se Grayscale som är en soloföreställning som speglar en brevväxling mellan två nära vänner ifrån två olika kontinenter, som överbygger tid och rum. Vi fick även se Jennys experimentella kortfilm Home.

Jenny dansar ett solo framför en stor projektion av ett dimmigt landskap.
Foto: Malin Arnesson

Vi fick se ett utdrag ur soloföreställning Call of the void, med dansare Anton Borgström och koreograf Nicole Neidert, som belyser den ensamma människans storhet, ambivalens och eviga sökande. Vi fick även se SKINNING/TRUE MESH/16:9 full time texture, en filmserie som Nicole gjort i samarbete med kostymdesigner Linnea Bågander. De har tolkat virtuella 3D-animationer genom kostym och koreografi.

Siluett av en dansare framför ett rosa och lila sken.
Foto: Malin Arnesson

2018 hade Jenna Hendry och Matilda Bilberg ett Rum för dans-residens på Teater Halland för att arbeta med I U M I, en dansföreställning där intimiteten sätts i fokus. Vi fick se ett utdrag ur föreställningen.

Jenna och Matilda i en intim duett.
Foto: Malin Arnesson

Tack till alla som medverkade och alla som kom för att se halländska danskonstnärer och dansverk som skapats i Halland.