Läs Thomas Nygrens egna ord om föreställningen Näss.

Thomas är född på Gotland, har flyttat runt i Sverige och bor sedan 3 år i Falkenberg. Han har tidigare arbetat med mode, marknadsföring och inredning. Nu är han pensionär och har på senare år läst till terapeut i psykosyntes. Vi känner honom som en flitig besökare på våra dansföreställningar i Halland, nu senast på föreställningen Näss av Cie Massala.
Thomas har en blogg Wellworn and Worried där du kan njuta av fler av hans texter och tankar.

Näss – En magisk resa genom tid och rum.

Scenen vibrerar av den kollektiv kraft som överförs till oss från Marocko via Paris. Musikens och dansens bas är taktfast och magisk. Man känner ursprunget i folk- och krigsdanser som har transformerats och flyttats till nutidens Val-de-Marne och nu till oss i Falkhallen. Dansgruppen Cie Massala delar sin fantastiska dansresa med oss.

Det är magiskt och förlösande och jag önskar att jag kunde göra en åldersresa och bli ung igen. Jag vill vara en del av den kraft som dansarna utstrålar, deras gemenskap och stolthet. När de befriar sig från ytterkläderna, känner jag igen min upplevelse av hur tröjor och kavajer kan bli mentala tvångströjor som jag vill kasta av mig och dansa mig varm.

Jag såg nyligen en utställning av konstnären Otobong Nkanga. Hon är från Nigeria men nu verksam i Belgien. Jag skrev av ett par rader som hon skrivit in i ett av sina verk:

”dance your anger
and your joys
dance your guns
to Silence
dance, dance, dance……..”

När jag sett Cie Massala dansa, tog jag fram och läste de här raderna. Då insåg jag hur dansen kan vara en väg bort från rädsla och utanförskap. Låt oss dansa och se mer dans lika inspirerande och fantastisk som Cie Massala visade oss i Falkhallen! Tack!

Thomas Nygren

Vill du också skriva om din dansupplevelser?

Hör av dig till oss! Det är intressant och givande att höra era reflektioner och tankar.