Lina Lundin är en av Hallands frilansande danskonstnärer, och hon skickar oss en hälsning och en tillbakablick på hennes dansår 2020:

Ja, 2020 blev minst sagt ett annorlunda dansår. Inte vad jag var inplanerad på men det blev mycket dans ändå, på annat vis! Det blev skrämmande, spännande, utmanande, nytt och kul. Jag hade ju inte fått vara med om detta om det inte hade varit för den situationen vi tyvärr fortfarande befinner oss i ute i världen.

När Coronaviruset dök upp blev alla mina inbokade dansföreställningar på äldreboendena avbokade. Det kändes väldigt ledsamt för min egen del och för att inte kunna ge de äldre som satt isolerade det de kanske behövde som allra mest just då; ljus, glädje & kärlek.

Men sedan kom en tanke och förfrågan från en utav kommunerna som jag var inbokad på att spela några föreställningar inomhus på på ett par äldreboenden, om jag inte kunde skapa en Coronaanpassad kortare utomhusversion av mitt finsk-svenska solo Sångsvanen & Koltrasten. Det blev föreställningen För en stund, med Sångsvanen & Koltrasten och resulterade i 70 föreställningar runtom på äldreboenden i Sverige, varav 16 föreställningar i Kungsbacka och Varbergs kommun. De äldre satt utomhus, eller inomhus och kikade genom sina fönster, eller också satt de på balkonger om det fanns sådana. Jag dansade på alla slags underlag, ytor och former, bland gäss, i nedförsbackar, på grus och på bilgator.  Om det passade fick de efter föreställningen själva dansa loss lite, sittandes till finsk tango och humpa. Ibland blev det riktigt festligt!

Jag upplevde att mötet blev spännande, annorlunda, upplyftande och gripande. Tillsammans möttes vi i dansen. En del hade anknytning till Finland och för dem kom minnen tillbaka till grannlandet. Samtal och möten uppstod. Det kändes oerhört viktigt och fint att få ge de äldre som satt isolerade denna upplevelse i den rådande situationen vi har. Det var fint att se att dansen för en stund fick dem att glömma bort den tunga tiden vi befann oss i.

För en stund kan du glömma bort det tunga som pågår i världen,

för en stund får du något annat att tänka på,

för en stund får du något annat att samtala om,

för en stund kanske du drömmer dig bort till en annan värld,

och kanske, förhoppningsvis finner du kraft och glädje ifrån det du nyss fick uppleva.

För en stund kan bli drivkraften till sen.

Under sommaren har jag även fått dansa i föreställningen Places & Spaces tillsammans med musikerna Anders Hagberg och Johannes Lundberg. Corona anpassat spelade vi ett par föreställningar ute i en vacker och vild skogsdunge på Tjörn och vid ett senare tillfälle på och vid ett mäktigt berg, också på Tjörn. Vi gav även en föreställning under jorden i Göteborg, på Kulturtemplet.

Under sommaren träffade jag också på en spännande och färgstark konstnär och poet. Vid första mötet bestämde vi oss för att vi skulle samarbeta ihop kring hennes kommande vernissage i Varberg i oktober. Jag döpte samarbetet till Väverskorna då vi vävde ihop bildkonst, poesi, dans, oss och även gongspel då en gongmusiker även blev invävd! Det blev några Corona anpassade visningar under hennes vernissage. Vårat arbete ihop kommer att fortsätta!

Varma hälsningar //Lina Lundin