Dansresidens

Rum för Dans erbjuder danskompanier och koreografer repetitionsutrymme och skapar produktionsmöjligheter i residensform. Vi har tidigare samarbetat med Carmen Olsson, Cie CIDT, ilDance, Karolin Kent, Kenneth Kvarnström, Örjan Andersson, Helena Franzen, Iraqi bodies, We collective, Sebastian Lingserius, Oskar Frisk och flera andra.

Under 2018 öppnade Rum för Dans två sökbara residens  i Varberg och Kungsbacka, med olika inriktning. Residenset i Varberg (4-15 juni 2018) gjordes i samarbete med Teater Halland och arbetslokaler finns i deras teaterhus i Varberg. Residenset var för danskonstnärer som ville påbörja ett arbete, eller som befann sig i en arbetsprocess. Detta residens tilldelades Matilda Bilberg och Jenna Hendry.

Residenset i Kungsbacka (18-29 juni 2018) vände sig till danskonstnärer som var i arbete med ett verk och som ville prova sceniska eller tekniska idéer eller som arbetade mot en planerad premiär. Detta residens tilldelades Felix Skalberg.

2019 inleds med ett residens i Falkenberg (28 januari – 6 februari) med Camilla Ekelöf. Camilla har lång yrkeserfarenhet inom dansområdet. Hon utbildades vid Danshögskolan och i New York, där hon även arbetade som dansare i flera år. Hon har varit konstnärlig ledare för Regionteater Väst och är nu en flitigt anlitad koreograf för musikteater, teater och opera och driver danskompaniet CE Dans. I residenset i Falkenberg arbetar Camilla med en föreställning som ska ha premiär hösten 2019.

Rum för Dans/ Halland kan i juni och augusti 2019 erbjuda två sökbara arbets-residens med olika inriktning:

Varberg 4 – 14 juni:

Residenset görs i samarbete med Teater Halland och arbetslokaler finns i deras teaterhus i Varberg. Residenset är öppet för sökande som vill påbörja ett arbete, eller som befinner sig i en arbetsprocess.

I residenset ingår boende för 3 – 5 personer, samt ett arvode på 10 tkr per person på faktura (F-skattsedel). Blackbox 15 x 15 m med trägolv, dansmatta yta 14 x 8 m. Tillgång till viss teknik efter överenskommelse. Boende i Varberg i litet hus för gemensamt hushåll och 3 sovrum med plats för 3-5 personer. Resa till Varberg sker på egen bekostnad. Du fakturerar efter avslutat residens. Har du inte möjlighet att fakturera själv, måste du själv anlita en faktureringstjänst. Period: 4 – 14 juni (ankomst till boende kan ske 3 juni)

Kungsbacka 20 – 30 augusti:

Residenset vänder sig till koreograf/ kompani som är i arbete med ett verk och kommit så långt att man vill pröva sceniska och tekniska idéer eller som arbetar mot en inplanerad premiär.

I residenset ingår tillgång till Kungsbacka Teaters scen med befintlig teknik, viss tillgång till dansstudio med speglar och visst stöd av teknisk personal efter överenskommelse. Det ingår inte boende, men ett resestöd på 6000 kr samt ett produktionsstöd på 20 tkr som utbetalas mot faktura (F-skattsedel). Du fakturerar efter avslutat residens. Har du inte möjlighet att fakturera själv, måste du själv anlita en faktureringstjänst.

Vem kan söka:

Alla som är professionellt verksamma danskonstnärer i Sverige kan söka. Den som söker är välkommen att, förutom andra danskonstnärer, även bjuda in andra medsökanden, det kan vara ljussättare, kompositörer, dramaturger, musiker med flera. Dessa behöver inte vara verksamma i Sverige.

Så här söker du:

Beskriv vad du vill arbeta med, och vilka som ska medverka i residenset. Skicka gärna med länk till tidigare arbeten eller material från pågående repetitioner.

Efter avslutat residens vill vi göra en utvärdering tillsammans med dig och att du också skriver en redogörelse för arbetet under residenset.

Vi vill ha din ansökan senast 20 mars.
Maila din ansökan till rumfordans@regionhalland.se

När du skickar in ansökan behandlas därmed dina personuppgifter. För information om hur vi hanterar personuppgifter läs vårt integritetsmeddelande.

Har du frågor kontakta producent Marie Jönsson via mail marie.e.jonsson@regionhalland.se eller mobil/sms 0705 424531.