Story, story, die

Winter guests / Alan Lucien Øyen

Berättelser om vår tids jakt på bekräftelse. 

Alan Lucien Øyen beskrivs som berättarkonstens mästare. Med en fulländad sammansättning av ord, musik och hyperdetaljerad koreografi, med tvära kast mellan det absoluta konkreta och helt abstrakta, har han förmågan att gestalta vår tids stora frågor.

Alan Lucien Øyen är en av Norges mest efterfrågade scenkonstnärer och har rönt stor uppmärksamhet både i Norge och internationellt. Han har den sällsynta förmågan att lyckas kombinera sin mångsidighet som regissör, koreograf och dramatiker, vilket alltid resulterar i verk genomsyrat av hans personliga stil. Hans konstnärskap präglas av nyfikenhet och mod, men också ödmjukhet och komplexitet. Med en emotionell och dramatisk drivkraft och i ständig strävan efter ett uppriktigt och mänskligt uttryck tar han inspiration från främlingars berättelser, personliga anekdoter och referenser från populärkulturen.

Story, story, die. är en samling skildringar och fragment om människans ständiga jakt på bekräftelse. Hur vi arrangerar vår vardag och iscensätter vårt liv. Hur vi obevekligt söker godkännande på sociala medier såväl som IRL. Med surrealistiska och absurda twister belyser Øyen beroendet mellan lögner och kärlek. Att den moderna kärleken vi söker inte är ovillkorlig och att lyckan vi söker är flyktig.

Föreställningen är ett välutformat och imponerande verk för sju extraordinära dansare som behärskar koreografins krav på precision, elegans och dynamik till fullo. Koreografin är snabb, detaljerad och intrikat, både akrobatisk och överraskande. Med drastiska ljusförändringar och stämningar är Story, story, die. en svindlande dansteater som präglas av Øyens omisskänneliga estetik – ett briljant scenkonstverk som siktar på hjärtat och träffar.

Dansnät Sverige har tidigare turnerat Alan Lucien Øyen och winter guests med föreställningen Flawed (2015).

MEDVERKANDE

Koreograf: Alan Lucien Øyen
Dansare: Olivia Ancona, Zander Constant, Mai Lisa Guinoo, Pascal Marty, Lee Yuan Tu, Tom Weinberger, Cheng An Wu
Ljudesign: Terje Wessel Øverland og Gunnar Innvær
Ljusdesign: Torkel Skjærven
Scenografi: Martin Flack
Kostym: Stine Sjøgren
Projektledare: Lisa Reynolds
Produktionsassistent: Margrethe Nandrup Rylander
Foto: Mats Bäcker
Koreografin är utarbetad av dansarna i dialog med Alan Lucien Øyen.

Samproduktion: DANSENS HUS, Oslo / JULIDANS, Amsterdam / Den Norske Opera og Ballett, Oslo
Med stöd av: Norsk Kulturråd, ORSOLINA28.
Världspremiär Dansens Hus, Oslo 25 maj 2019

Turnerar med Dansnät Sverige våren 2021

Dansnät Sveriges logga.

“It’s marvelous. And fantastic.”
AFTENPOSTEN-MAREN ØRSTAVIK

“And with Alan Lucien Øyen there’s never a boring minute…a champion master of storytelling.”
DAGSAVISEN- INGER MARIE KJØLSTADMYR

“… a physically rooted and vertiginous dance theater characterized by a seemingly effortless easeand flow. It’s dancing at a high speed, detailed and intricate, surprising and acrobatic.”
NORSK SHAKESPEARE TIDSSKRIFT -SNELLE HAL

“Story, story, die. offers versatility at every stage. And is able to raise some big, timely questions about our time.”
VÅRT LAND -KJERSTI JUUL

Alan Lucien Øyen studerade dans vid Kunsthøgskolen i Oslo. Efter examen 2001 arbetade han med Carte Blanche, Norges nationalkompani för modern dans. Därefter flyttade han till Tyskland för att ingå i Amanda Millers Pretty Ugly Dance. Øyen grundade 2006 sitt eget kompani, winter guests, som rönt stor framgång och turnerat till 16 länder på tre kontinenter.

Sedan 2009 har Øyen arbetat främst som regissör och dramatiker. Han har skrivit sex pjäser och har vunnit norska Hedda Priset för det fem och en halv timmar långa skådespelet Coelacanth.

Øyen var en av de två första gästkoreograferna som fick i uppdrag att skapa ett helaftonsverk för Tanztheater Wuppertal Pina Bausch, med premiär 2018 och med fortsatt världsturné sedan dess. Han tilldelades också 2018 Wilhelmsens Opera och balettpris för att han utmanar den traditionella opera- och balettkontexten med sina originella teaterstycken.

Föreställningar

Kungsbacka Teater

När

27/4 2021 – kl. 19.00

Information om biljetter kommer inom kort.