WHEN MONDAY CAME

zero visibility corp.

Koreografen Ina Christel Johannessen har skapat ett dansverk kring skräcken och ångesten som skogsbränder skapar. Hur bygger vi något nytt när branden är släckt?

De senaste åren har vi sett flera globala naturkatastrofer och ovanpå det pandemin, händelser som förändrar livet för människor och hela samhällen. Kan det förändra vårt sätt att ta vara på jorden, och hur bygger vi tillsammans något nytt?

When Monday Came är den andra delen i vero visibilitys triologi med globala klimatförändringar som tema. Rum för Dans har tidigare visat den första delen, Frozen Songs, i Kungsbacka.

Eldens härjningar

De senaste åren har vi sett en stor ökning av skogsbränder globalt och det inferno som pågick i Australien förra sommaren saknar motstycke. Och samtidigt bränns jordens lungor i Afrika och Amazonas.

Föreställningen When Monday Came konfronterar oss inte bara med naturens ilska utan också en djupt existentiell kris som vi står inför. Vad gör vi nu? Varningarna har aldrig varit mer uppenbara. Vi behöver inte mer bevis på att något har gått väldigt fel.

Efter de stora bränderna i Australien frågade sig koreografen Ina Christel Johannessen: Vad händer med människor när deras miljö brinner ner? Vad kan eventuellt komma ut ur en förstörd livsplats? Vilken typ av grundläggande förändring står vi inför? I vår verklighet med pandemins erfarenheter är parallellerna många.

Det här är några av de frågor som hon och hennes dansare och konstnärliga medarbetare undersöker i denna föreställning. Det är inte bara en fråga om materiens filosofi utan om de verkliga förhållandena – den faktiska effekten av själva förbränningen – visionen, ljudet, lukten. Och naturligtvis finns det kroppen. Men kroppen spelar både en aktiv och passiv roll. Den kan naturligtvis dö men också fly, överleva, göra skillnad och till och med ändra ordningen på saker och ting inom händelsens gång.

Så, vilka är de möjliga mänskliga konsekvenserna av en omfattande eld? Endast förstörelse? En ny möjlighet? Förändra?

When Monday Came visar med skicklig dans känslan av närvaro av något dödligt viktigt och med en delad betydelse mellan dansarna och publiken.

I hennes senaste produktioner har de grundläggande frågorna om den mänskliga existensens framtid och dess naturliga omgivningar varit föremål för det koreografiska arbetet hos Ina Christel Johannessen.

 

Medverkande:

Koreografi Ina Christel Johannessen
Kompositör Tommy Jansen
Scenografi Åsmund Færavaag
Dansare Ole Willy Falkhaugen, Hugo Marmelada, Dorotea Saykaly, Camilla Spidsøe, Ole Kristian Tangen, Line Tørmoen.

Musik: Tommy Jansen
Dräkt: Ina Christel Johannessen
Ljusdesign: Daniel Kolstad Gimle
Ljud: Morten Pettersen
Verkställande producent: Kirsti Ulvestad
Producerad av Zero Visibility Corp

Samproducerad av Dansens Hus, Oslo, La Briqueterie, Paris, Fabbrica Europa, Florens.

Zero Visibility Corp stöds av Arts Council Norway

Föreställning

Kungsbacka Teater

När

Pris

1/12 2021 – kl. 19.30

Vi följer Folkhälsomyndighetens restriktioner med fokus på avstånd och hygien.

Ordinarie 200 kr. Barn/ungdom t.o.m. 25 år 100 kr