Dansresidens

Rum för Dans erbjuder koreografer och danskompanier repetitionsutrymme och skapar produktionsmöjligheter i residensform. Vi har samarbetat med Carmen Olsson, Cie CIDT, ilDance, Karolin Kent, Kenneth Kvarnström, Örjan Andersson, Helena Franzén, Iraqi bodies, We collective, Sebastian Lingserius, Felix Skalberg, Oskar Frisk, Matilda Bilberg och Jenna Hendry och flera andra.

Sedan 2018 har Rum för Dans årligen haft två sökbara sommarresidens; det ena på Teater Halland i Varberg och det andra på Kungsbacka Teater. Alla professionellt verksamma danskonstnärer i Sverige kan söka. Den som söker är välkommen att bjuda in andra danskonstnärer, ljussättare, kompositörer, dramaturger, musiker med flera. Dessa behöver inte vara verksamma i Sverige. När vi har möjlighet så erbjuder vi även residens under andra perioder och på andra platser i Halland.

Matilda Bilberg och Jenna Hendry hade residens på Teater Halland 2018.
Matilda Bilberg och Jenna Hendry hade residens på Teater Halland 2018.

Residens 2019

Falkenberg (28 januari – 6 februari)

2019 inleddes med ett residens i Falkenberg med Camilla Ekelöf. Camilla har lång yrkeserfarenhet inom dansområdet. Hon utbildades vid Danshögskolan och i New York, där hon även arbetade som dansare i flera år. Hon har varit konstnärlig ledare för Regionteater Väst och är nu en flitigt anlitad koreograf för musikteater, teater och opera och driver danskompaniet CE Dans. I residenset i Falkenberg arbetade Camilla med en föreställning Feardom som ska ha premiär hösten 2019. Rum för Dans kommer presentera föreställningen den 6 november i Falkhallen.

Fem dansare på en scen, alla klädda i svart.

Varberg (4-14 juni)

Residenset görs i samarbete med Teater Halland och riktar sig till danskonstnärer som vill påbörja ett arbete eller befinner sig i en arbetsprocess. I år välkomnar vi dansaren och koreografen Anna Näsström och dansaren och beteendevetaren Johan Bandholtz. De kommer arbeta med projektet realities in ongoing spece(s) som kretsar kring dans och teknik inom området Virtual Reality.

Anna och Johan med VR-glasögon på sig.

Kungsbacka (26 augusti – 6 september)

Residenset görs på Kungsbacka Teater och riktar sig till danskonstnärer som arbetar mot en planerad premiär och vill prova sceniska och tekniska idéer. I år välkomnar vi Maria Naidu och hennes medsökande kompositör och tekniker.

Under residenset kommer de arbeta med föreställningen Svart fågel (arbetsnamn); Ett ödesmättat kollage som på ett cinematiskt vis blandar danskonst, rörelse, projicerade bilder och filmade sekvenser, dova ljud, drone och öronbedövande klagosång.

Maria Naidu dansar i gula byxor och gul tröja.
Maria Naidu

Har du frågor rörande våra residens, kontakta producent Marie Jönsson marie.e.jonsson@regionhalland.se