Dansresidens

Sedan 2018 har Rum för Dans årligen haft sökbara sommarresidens. Vi har haft residens på Teater Halland i Varberg och på Kungsbacka Teater. Rum för Dans erbjuder koreografer och danskompanier repetitionsutrymme och skapar produktionsmöjligheter i residensform. Vi har samarbetat med Carmen Olsson, Cie CIDT, ilDance, Karolin Kent, Kenneth Kvarnström, Örjan Andersson, Helena Franzén, Iraqi bodies, We collective, Sebastian Lingserius, Felix Skalberg, Oskar Frisk, Matilda Bilberg och Jenna Hendry och flera andra.

Residens 2021

Kungsbacka juni

Carmen har svart klänning och lyfter armarna över huvudet.Sommarens arbetsresidens går till Carmen Olsson och hennes projekt Nature Remains, där dans och film belyser frågeställningar om den samtida människans förhållande till naturen.

På Kungsbacka teater ska Carmen och konstnären Zeppa arbeta med koreografiska skisser och filmat material och prova olika ljus och videoprojektioner. De ska filma med så kallad greenscreen och arbeta med utvalda koreografiska scener som filmas på olika sätt.

 

Residens 2020

Porträtt av två kvinnor.

Varberg:

Residenset gjordes i samarbete med Teater Halland med arbetslokaler i deras teaterhus i Varberg. Residenset var öppet för sökande som ville påbörja ett arbete, eller som befann sig i en arbetsprocess. 2020 var det Karolin Kent som fick residenset på  Teater Halland.

Karolin Kent arbetade med homo(sapiens), ett nytt dansverk för tre dansare där hon själv tog rollen som koreograf. Arbetet med dansarna utgick från Kents konstnärliga och somatiska praktik samt improvisation, autentisk rörelse och chanpraktik. Rum för Dans livestreamade premiären av föreställningen homo(sapiens) den 10 mars 2021. Kent är en av Hallands yrkesverksamma professionella danskonstnärer och har sin bas i Sjönevad i Falkenbergs kommun.

Kungsbacka:

Residenset vände sig till koreograf/ kompani som kommit så långt i arbetet med en produktion att man ville pröva sceniska och tekniska idéer, eller som arbetade mot en inplanerad premiär. 2020 var det Danskompaniet Spinn som fick residens på Kungsbacka teater. Under residenset jobbade de med föreställningen Hannah Felicia  med dansarna Hannah Karlsson och Felicia Sparrström. Koreografen Lára Stefánsdóttir befann sig på Island, men kunde vara med i arbetet under residenset via videolänk.

Danskompaniet Spinn är ett professionellt danskompani med dansare med och utan funktionsvariationer. Föreställningen Hannah Felicia hade premiär på Kungsbacka teater 29 oktober 2020.

 

Residens 2019

Falkenberg

2019 inleddes med ett residens i Falkenberg med Camilla Ekelöf. Camilla har lång yrkeserfarenhet inom dansområdet. Hon utbildades vid Danshögskolan och i New York, där hon även arbetade som dansare i flera år. Hon har varit konstnärlig ledare för Regionteater Väst och är nu en flitigt anlitad koreograf för musikteater, teater och opera och driver danskompaniet CE Dans. I residenset i Falkenberg arbetade Camilla med föreställningen Feardom som sedan hade premiär på Teater Halland hösten 2019. Rum för Dans presentera föreställningen den 6 november i Falkhallen.

Fem dansare på en scen, alla klädda i svart.

Varberg

Residenset gjordes i samarbete med Teater Halland och riktade sig till danskonstnärer som ville påbörja ett arbete eller befann sig i en arbetsprocess. Dansaren och koreografen Anna Näsström och dansaren och beteendevetaren Johan Bandholtz hade residens i Varberg där de arbetade med projektet realities in ongoing spece(s) som kretsar kring dans och teknik inom området Virtual Reality.

Anna och Johan med VR-glasögon på sig.

Kungsbacka

Residenset på Kungsbacka Teater riktade sig till danskonstnärer som arbetar mot en planerad premiär och vill prova sceniska och tekniska idéer. 2019 välkomnade vi Maria Naidu och hennes medsökande kompositör och tekniker.

Under residenset arbetade de med föreställningen Svart fågel (arbetsnamn); Ett ödesmättat kollage som på ett cinematiskt vis blandar danskonst, rörelse, projicerade bilder och filmade sekvenser, dova ljud, drone och öronbedövande klagosång.

Maria Naidu dansar i gula byxor och gul tröja.
Maria Naidu

Har du frågor rörande våra residens, kontakta producent Marie Jönsson marie.e.jonsson@regionhalland.se