Dansresidens

Sedan 2018 har Rum för Dans årligen haft två sökbara sommarresidens; det ena på Teater Halland i Varberg och det andra på Kungsbacka Teater. Rum för Dans erbjuder koreografer och danskompanier repetitionsutrymme och skapar produktionsmöjligheter i residensform. Vi har samarbetat med Carmen Olsson, Cie CIDT, ilDance, Karolin Kent, Kenneth Kvarnström, Örjan Andersson, Helena Franzén, Iraqi bodies, We collective, Sebastian Lingserius, Felix Skalberg, Oskar Frisk, Matilda Bilberg och Jenna Hendry och flera andra.

Residens 2020

Varberg 1-12 juni:

Residenset görs i samarbete med Teater Halland och arbetslokaler finns i deras teaterhus i Varberg. Residenset är öppet för sökande som vill påbörja ett arbete, eller som befinner sig i en arbetsprocess.

Kungsbacka 22 juni – 3 juli:

Residenset vänder sig till koreograf/ kompani som är i arbete med ett verk och kommit så långt att man vill pröva sceniska och tekniska idéer eller som arbetar mot en inplanerad premiär.

 

Professionellt verksamma danskonstnär i Sverige har kunnat söka våra residens. Ansökningsperioden är nu över och i början av april kommer årets residenstagare att presenteras. Har du frågor kontakta producent Marie Jönsson, marie.e.jonsson@regionhalland.se 0705 424531.

 

Residens 2019

Falkenberg

2019 inleddes med ett residens i Falkenberg med Camilla Ekelöf. Camilla har lång yrkeserfarenhet inom dansområdet. Hon utbildades vid Danshögskolan och i New York, där hon även arbetade som dansare i flera år. Hon har varit konstnärlig ledare för Regionteater Väst och är nu en flitigt anlitad koreograf för musikteater, teater och opera och driver danskompaniet CE Dans. I residenset i Falkenberg arbetade Camilla med föreställningen Feardom som sedan hade premiär på Teater Halland hösten 2019. Rum för Dans presentera föreställningen den 6 november i Falkhallen.

Fem dansare på en scen, alla klädda i svart.

Varberg

Residenset gjordes i samarbete med Teater Halland och riktade sig till danskonstnärer som ville påbörja ett arbete eller befann sig i en arbetsprocess. Dansaren och koreografen Anna Näsström och dansaren och beteendevetaren Johan Bandholtz hade residens i Varberg där de arbetade med projektet realities in ongoing spece(s) som kretsar kring dans och teknik inom området Virtual Reality.

Anna och Johan med VR-glasögon på sig.

Kungsbacka

Residenset på Kungsbacka Teater riktade sig till danskonstnärer som arbetar mot en planerad premiär och vill prova sceniska och tekniska idéer. 2019 välkomnade vi Maria Naidu och hennes medsökande kompositör och tekniker.

Under residenset arbetade de med föreställningen Svart fågel (arbetsnamn); Ett ödesmättat kollage som på ett cinematiskt vis blandar danskonst, rörelse, projicerade bilder och filmade sekvenser, dova ljud, drone och öronbedövande klagosång.

Maria Naidu dansar i gula byxor och gul tröja.
Maria Naidu

Har du frågor rörande våra residens, kontakta producent Marie Jönsson marie.e.jonsson@regionhalland.se