SOLITUDE

Koreograf: Anna Öberg

Folkdans som du aldrig sett den förut

Med stark förankring i den folkliga traditionen, placerad i samtiden och med utblick i något nytt skapar Anna Öberg en föreställning tillsammans med Dansnät Sverige.

”Jag tänker på Solitude som olika tillstånd av puls och rytm. Puls som hörs, syns och känns. Puls som förför och förgör, förenar och skapar mening men också tvingar oss till likformighet och utsätter oss för risken att falla ur. Kontraster av samhörighet och ensamhet – jag skulle vilja dela dessa ytterligheter med publiken.” – Anna Öberg

Med puls och rytm som drivkraft skapar fyra dansare samt två av Sveriges mest välrenommerade folkmusiker en föreställning med både groove och vibration.

Om Anna Öberg

Samspelet mellan dans och musik löper som en röd tråd genom Anna Öbergs koreografiska arbete och hon har rönt stor uppmärksamhet för sitt nyskapande förhållningssätt, både inom och utanför genren. Redan 2012 turnerade hennes soloföreställning Spår med Dansnät Sverige. Tre år senare tog hon som den första folkdansaren någonsin sin masterexamen i koreografi vid DOCH (Dans- och cirkushögskolan) och 2017 tilldelades Anna det nyinstiftade priset Årets Dans på Folk- och världsmusikgalan.

Anna rör sig i spänningsfältet mellan folkdans och samtida dans. I vissa sammanhang betraktas hon som bakåtsträvare, i andra som avantgardist och provokatör. Själv intresserar hon sig för det som skaver däremellan.

Om Anita Vika Langødegård

Anita Vika Langødegård är utbildad vid Norges Dansehøyskole och har en bachelor i modern och samtida dans. Hon är verksam dansare i både norsk folkdans såväl som samtida dans.  Vika Langødegård har bland annat arbetat för kompanier så som Frikar Dansekompani, Fjørtoft kulturproduksjoner och Västanå Teater.

Om Berit Persson

Bert Persson är utbildad danspedagog vid Danshögskolan. Han har undervisat i folkdans i över 30 år och blev lektor i folkdans 1994. Utöver sitt gedigna arbete som pedagog och utbildningsledare har han varit verksam som koreograf och konstnärlig ledare för Svensk Folkdansensemble. Han har även verkat som dansare i gruppen Virvla liksom i uruppförandet av Margaret Åsbergs Pyramiderna på Moderna museet. Perssons passion för folkdansen började redan 1965 och har hållit i sig sedan dess.

Om Lotta Johansson

Lotta Johansson är en pardansare som inspirerats av dansstilar som foxtrot, schottis och jive likväl som jazz, flamenco och karaktärsdans. Men med utbildning i folkdans vid Väddö Folkhögskola är det främst den som fått prägla Johanssons rörelsevokabulär. På scen har hon setts i duo med dansaren Ami Petersson Dregelid eller i gruppen Virvla, dessförinnan med Svensk folkdansensemble.

Om Viktor Fröjd

Viktor Fröjd är en dansare och koreograf utbildad vid Åsa folkhögskola och med kandidatexamen från Dans- och Cirkushögskolan i Stockholm. Han har ett flertal koreograferade verk bakom sig som spelat runt om i norden. Fröjd är i första hand freestyledansare och aktiv inom streetscenen där han vunnit ett flertal battles internationellt och nationellt.

Om Olof Misgeld

Olof Misgeld är en fiolspelman med en unik röst, starkt influerad av sina studier av traditionella spelstilar från olika delar av Sverige. Att utforska de konstnärliga och pedagogiska möjligheterna i folkmusik –  genom improvisation, nya ensembleformer och i samspel med dans  – är centralt i hans konstnärliga och pedagogiska verksamhet. Misgeld är lektor i folkmusik vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm, en efterfrågad dansspelman och med en bred erfarenhet som musiker i olika ensembler och sceniska sammanhang.

Om Petter Berndalen

Petter Berndalen är en banbrytande slagverkare, djupt rotad i den svenska folkmusiken är han den första slagverkare i världen med examen i Svensk folkmusik. Efter 10 år musikaliska studier tog han 2008 masterexamen vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Berndalen framträder frekvent som soloartist samt med ett flertal band och projekt, både i Sverige och i övriga världen.

 

Koreograf: Anna Öberg
Dansare: Lotta Johansson, Anita Langødegård, Bert Persson, Viktor Fröjd
Musiker: Olof Misgeld, Petter Berndalen
Ljusdesign: Anton Andersson
Ljuddesign: Elize Arvefjord
Ljudtekniker: Sigge Krantz
Produktion: Dansnät Sverige
Samproduktion: Norrlandsoperan, Västmanlandsmusiken, Jönköping kommun, Kultur i Väst, Rum för Dans, Dansstationen
Residens: Västmanlandsmusiken, Dansens Hus
Finansiering: Kulturrådet, samproducerande parter
Foto: Mats Bäcker och  José Figueroa
Längd: 60 min

Turnerar med Dansnät Sverige hösten 2019

Dansnät Sveriges logga.

”Med en elegant fint tar hon tillbaka folkdansen från nostalgikramarna, som ändå aldrig haft den i sin hand. Mer effektivt än så här blir inte ett inlägg i den kulturpolitiska debatten”. – Sydsvenskan

”Med lätt hand skalar koreografen Anna Öberg av folkdansens traditionstyngda utanpåverk och blottar dess kärna: rytmer och rörelse i symbios. I ”Solitude” härskar samvaron”, skriver Lisa Boda i DN.

”Det är lyhörd koreografi som berör, ihop med den dynamiska folkmusiken mellan klassiskt och samtid som vibrerar över hela teaterrummet med sin energi, rytm och puls”. – Danstidningen

Föreställningar

Falkhallen, Falkenberg

När

9/10 2019 – kl. 19.00

Kungsbacka Teater

När

10/10 2019 – kl. 19.30