Samproduktion

Rum för Dans är en samverkansinstitution av nationellt och internationellt intresse. Några av residensen i Rum för Dans bedrivs som samproduktioner, detta när ett danskompani eller en koreografs residensarbete resulterar i en föreställning som får premiär i Halland eller presenteras i vårt program.

Danssamverkan Sydsverige – Djurens Karneval av Marcos Morau (2020)

Danssamverkan Sydsverige är ett samarbete mellan Byteatern Kalmar Länsteater, Regionteatern Blekinge Kronoberg, Skånes Dansteater, Smålands Musik & teater och Rum för Dans för att stärka dansen som konstform och öka tillgängligheten till dans för invånarna i Sydsverige. I detta samarbete ska en gemensam föreställning för barn tas fram, där var och en av institutionerna bidrar till processen. Föreställningen ska turnera till samtliga regioner och under sex veckor förhoppningsvis nå ca 10 000 barn i årskurs tre till fem.

I Djurens karneval kommer fem dansare från Skånes Dansteater koreograferas av spanske Marcos Morau. Han är en av de tydligaste lysande stjärnorna inom dansvärlden idag och hans verk, som visats på dansscener runt om i världen, kännetecknas av kreativitet och ett utforskande som gränsar till det okända. Titeln Djurens karneval kommer från musiken med samma namn. Camille Saint-Saëns skrev sitt lekfulla mästerverk Le carnaval des animaux som ett rent glädjeprojekt i kölvattnet av en katastrofartad konsertturné. Han var själv orolig att verkets lättsamma klang skulle påverka hans mer seriösa kompositioner negativt, och bestämde att sviten skulle publiceras offentligt först efter hans död. Sedan det 1920 blev publikt har dock det blivit ett av Saint-Saëns mest kända verk och ett ständigt populärt val för musiklärare och barn. Den 29 februari kommer vi att få se premiären av dansföreställningen Djurens Karneval i Falkenberg.

Danssamverkan Sydsverige ingår i Regionsamverkan Sydsverige.

Samproduktion med Teater Halland (2020)

Rum för Dans och Teater Halland samproducerar dansföreställningen Kalejdo-dans för mindre scener. Vi ser fram emot premiär 25 september 2020 i Torup!

I Kalejdo-dans möts den erfarna solisten, den unge dansaren och den äldre skådespelaren i ett varmt och humoristiskt universum. Som i ett kalejdoskop krockar deras världar med varandra, över nations- och generationsgränser, den hyllade och den glömda, genom vardag och fascinerande besatthet. I en lustfylld och allvarlig lek bjuds publiken in till en föreställning fylld av bilder, berättelser och anekdoter. Ett dansande äventyr med ena foten i den halländska myllan.

Med Kalejdo-dans gör koreografen och dansaren Nathalie Ruiz sin första produktion för Teater Halland och Rum för Dans. Nathalie har i många år dansat med Cullbergbaletten, varit konstnärlig ledare för Regionteater Västs dansscen och den egna ensemblen Co. Alba. Nathalie har erhållit Caria Ari-medaljen, hedersmedaljen av staden La Garde i Frankrike och blivit nominerad till bästa dansare i Europa. Hon har även fått Hylte kommuns kulturpris och Region Hallands kulturpris. Numera är hon konstnärlig chef för Artome – med kultur som växtkraft och ledare för dansverksamheten Moving Torup. Nathalie Ruiz, Petter Heldt och Michael Tang Markusson medverkar i föreställningen.

Nationell samproduktion i Dansnät Sverige

Rum för Dans är med i arrangörsnätverket Dansnät Sverige. Vartannat år skapas en ny nationell samproduktion där nätverkets parter, från Malmö i söder till Umeå i norr, samarbetar och ger koreografer i uppdrag att skapa en ny föreställning.

2015 gjorde Jeanette Langert föreställningen Jean, som det året vann Svenska kritikers pris för bästa dansproduktion. 2017 gjorde Khamlane Halsackda föreställningen Ursäkta oss och 2019 samproducerades föreställningen Solitude av Anna Öberg.

Samproduktionsmodellen kompletterar Dansnät Sveriges turnéverksamhet och har som syfte att genom danskonst skapa stimulerande och inspirerande processer runt om i landet. Dansnät Sverige bygger med detta en struktur för konstnärer att arbeta en längre tid på olika platser i Sverige och på så sätt skapa samverkan och en större dialog mellan konstnärer, arrangörer, lokala aktörer och publik.

Logga för Dansnät Sveriges Samproduktion 2019.

Tidigare samproduktioner

Hösten 2018 gjorde koreografen Robin Dingemans Extrem(is)t kul, en föreställning för barn 6-12 år, som hade premiär 1 september på Kungsbacka Teater.

Robin Dingermans är koreograf, dansare och danspedagog. Med dans som utgångspunkt skapar han fantasifulla föreställningar för barn och vuxna. Robin töjer på gränserna för koreografi och samarbetar ofta med både illustratörer, videokonstnärer, dramaturger, dansare och författare. I hans föreställningar finns ofta ett filosofiskt perspektiv eller utforskande tema.

Robin är född och uppvuxen på Aotearoa, Nya Zeeland. Han har en lång karriär som dansare i Europa med bland annat Fevered Sleep, Station House Opera och DV8 Physical Theatre. Nu är han baserad i Sverige.

Nicole Neidert koreograferade 2017 års samproduktion Cuttlefish. Tillsammans med kostymdesignern Linnea Bågander, ljuddesignern Elize Arvefjord och dansarna Viktoria Andersson, Cajsa Godée och Linn Ragnarsson skapade hon Cuttlefish som under våren 2018 turnerade till Kalmar, Växjö, Karlskrona, Jönköping och Malmö.

Nicole Neidert är utbildad på Balettakademin i Stockholm. Hon har bland annat dansat med koreografer som Christina Tingskog, Peter Svenzon och Charlotta Öfverholm.
Linnea Bågander är doktorand i konstnärlig designforskning vid Textilhögskolan i Borås. Hon har också gjort kostym till ett flertal film- och scenproduktioner.

Tidigare år har Rum för Dans gjort nya föreställningar tillsammans med bland andra Kenneth Kvarnström, Sigge Modigh, Helena Franzén.