Stina Nyberg

Disharmonisk förändring skapar en dans som kan vara mer som livet självt

15 Okt

Falkhallen, Falkenberg

kl 18.00.

Stina Nyberg med verket Make Hay While the Sun Shines

“All that you touch You Change. All that you Change Changes you. The only lasting truth Is Change.” ― Octavia E. Butler, ur Parable of the Sower.

Make Hay While the Sun Shines är en serie danser som kartlägger personliga historier och dansande ögonblick. Föreställningen utgår från de detaljer som finns innan någon helhet kan anas, från minnen av dans och från verklighetens kaos. Baserad på en rörelsepraktik som bygger på disharmoni och förändring skapas en dans som kanske är lite mer som livet självt: ojämnt, fascinerande, snubblande, älskvärt och oförutsägbart.
Den här föreställningen av Make Hay While the Sun Shines är en ny dans i denna serie, med en utökad ensemble av åtta dansare och musik av KABLAM.
Make Hay While the Sun Shines finns också som en kortfilm och en publikation. Med dessa danser och konversationer (nedtecknade såväl som talade) vill vi välkomna alla våra historier in i rummet.

Make Hay While the Sun Shines har presenterats i olika format sedan 2019 och bland annat visat på Center for Performance Research (NYC), Performance Mix (NYC), Dans.Hall (Stockholm), La Mama Studios (NYC) och på gräsplanen utanför MDT (Stockholm).

Bilder och trailer från repetitionerna.

Stina Nyberg - Make hay
Stina Nyberg - Make hay
Stina Nyberg - Make hay

Stina Nyberg bor i Stockholm och arbetar som dansare och koreograf. I sin praktik använder hon övertygelse och illusion för att skapa nya logiska system som konstruerar världen annorlunda och får kroppar att agera därefter. Ibland kallar hon denna performativa kraft magi, ibland ett hantverk, och ibland en praktik. Hennes utgångspunkt är alltid ett feministiskt förhållningssätt till kroppen; dess sociala och politiska konstruktion och förmåga att röra sig.

Hon har utvecklat en rad självständiga verk i samarbete med koreografer, musiker, bildkonstnärer, tekniker och magiker och återvänder ofta till MDT som sin favoritplats att dansa på. Hennes senaste projekt, The Tesla Project, involverar ett soloframträdande med en Tesla-spole (Thunderstruck , 2017), en föreläsningsföreställning (The woman who lit the world , 2018) och en livekonsert med musikern Maria W Horn (Alternating Currents , 2018) , samt ett dockspel om spöksex i samarbete med Diederik Peeters och Andros Zins-Browne (Spectrophilia, 2018). 2020 har hon utvecklat en koreograferad stadsvandring ur en hunds perspektiv, på uppdrag av Statens konstråd, samt utvecklat och framfört tidiga iterationer av Make Hay While the Sun Shines i New York och Stockholm.

”Allt du rör ändrar du. Allt du ändrar förändrar dig. Den enda bestående sanningen är förändring.” ― Octavia E. Butler, liknelsen om såningsmannen

Att hoppa av ett ”varken/eller” till förmån för ett ”ja/och”, Make Hay While the Sun Shines är en dans av ständig förändring. Genom att säga ja till både det vanliga och okända, provar den danshistorien för en grupp av dansare över generationer och smälter samman dem till nya former. Om varje ögonblick är en möjlig framtid, varför inte fånga dem alla?

Denna föreställning är ett konglomerat och utveckling av flera av de tidigare danserna, med en utökad skådespelare av dansare, ljusdesign av Josefin Hinders och ny musik av KABLAM.

Koreografi: Stina Nyberg

Framträdande:

Stina Ehn, Molly Engblom, Maria Naidu, Maryam Nikandish, Stina Nyberg, Jade Stenhuijs och Shirley Harthey Ubilla

Musikkomposition : KABLAM (Kajsa Blom)

Ljusdesign: Josefin Hinders

Ljudtekniker: Julia Giertz

Meddansare i processen: Aurore d’Audiffret, Lydia Östberg Diakité, Molly Engblom. Iréne Hultman.

Medhjälpare i processen: Zoë Poluch, Yvonne Rainer

Produktion: Terry Johnson och Nordberg Movement

Administration: Konstnärskooperativet Interim kultur.

Samproduktion: Dansnät Sverige, Norrlandsoperan, MDT. Möjliggjort med stöd från: Kulturrådet, Konstnärsnämnden, Stockholm stad.