Här samlar vi information om projekt och nätverk inom dansutveckling, både lokalt och nationellt. Det kan handla om koreografitävlingar, omvärldsbevakning, utbildningar och främjandeprojekt.

 

Vad gör en dansutvecklare?

Vår dansutvecklare, Marta Vassegård, samarbetar och samverkar med institutioner, kommuner, föreningsliv och fria aktörer för att främja dansen i regionen.  Hon initierar, stödjer och främjar utvecklingsprojekt av olika slag.  En stor del av arbetet är att nätverka i olika relevanta nätverk, t ex SrD (samarbetsrådet för regional dansutveckling) och nätverk för dansutvecklare i Regionsamverkan Sydsverige. Urvalet för dansföreställningar till det subventionerade utbudet som erbjuds från Kultur i Halland görs genom Rum för dans och Marta. Här kan du läsa om vilka föreställningar som arrangörer i Halland erbjuds.

Här kan du se en film om vad en dansutvecklare gör:

Skapa Dans – en koreografitävling för unga

Skapa dans är en möjlighet för unga mellan 14 och 22 år som gillar att skapa dans, koreografera själv eller tillsammans med andra, att visa vad de kan. Det är en tävling där alla dansstilar är välkomna. Eftersom fokus ligger på koreografi och inte på dansteknik så kan ungdomar på olika nivåer vara med. Utförandet är så klart viktigt, men inte avgörande.

En jury bedömer hur de tävlande arbetat med musiken, rörelser och hur de använder rummet. Vinnaren får representera Halland i riksfinalen som hålls i Stockholm. Håll utkik här på vår webb och i sociala medier för datum och mer information om nästa tävling.

 

Dansbygd syd

Dansbygd syd är ett nätverk och en plattform för fria danskonstnärer från södra Sverige, boende och/eller verksam utanför storstadsregionerna. De sex regioner som inkluderas är Halland, Skåne, Blekinge, Kronoberg, Kalmar och Jönköping. 2021 ägde första träffen rum på dansfestivalen Brådjupa i Karlshamn. Sedan dess har flera fysiska och digitala träffar ägt rum där deltagarna tagit workshops, haft föreläsningar, sett föreställningar, delat varandras konstnärliga praktiker och haft dialog kring framtiden för nätverket.

Dansträffar för halländska danskonstnärer

Vid ett par gånger per år bjuder Rum för Dans in de fria danskonstnärerna som finns runt om i Halland. Ibland är det i samband med ett pågående residens där ett konstnärligt möte kan göras, ibland är det en mysig julfrukost där vi samtalar kring pågående projekt, behov för framtida verk eller bollar praktiska frågor. Vi är stolta över konstnärerna från Halland och den nära kontakten vi har med dem.

KOKO kommunkoreograf

KOKO är ett unikt tillfälle för en kommun att synliggöra dansen på både oväntade och väntade platser, möten med olika målgrupper genom att synliggöra dansens överraskande och inkluderande kraft.

KOKO-modellen skapades med syfte att utveckla danskonsten och att hitta en hållbar metod för både grupp, kommun och invånare.

Genom att utforska mötet mellan danskonstnärer och kommun har KOKO öppnat upp för nya sätt att uppleva, samarbeta och utvecklas, både som kommun och danskonstnärer.

Under 2022 var Varbergs kommun värd för projektet och Gustaf Jönsson valdes ut som koreograf för året.

Här kan du läsa om Gustaf Jönsson.