Under den här rubriken samlar vi information om olika projekt och nätverk inom dansutveckling både lokalt och nationellt. Det kan handla om koreografitävlingar, omvärldsbevakning, utbildningar och främjandeprojekt.

 

Nominera till Danspriset 2022

Samarbetsrådet för Regional Dansutveckling, regionala danskonsulenter/utvecklare i landet, delar ut Danspriset till en person eller organisation som gjort en extraordinär insats för dansen under åren 2020-2021. Danspriset 2022 är ett hedersomnämnande och delas ut på BiBu 17-22 maj. Här kan du läsa mer om hur du nominerar.

 

Skapa Dans – en koreografitävling för unga

Skapa dans är en möjlighet för unga mellan 14 och 22 år som gillar att skapa dans, koreografera själv eller tillsammans med andra, att visa vad de kan. Det är en tävling där alla dansstilar är välkomna. Eftersom fokus ligger på koreografi och inte på dansteknik så kan ungdomar på olika nivåer vara med. Utförandet är så klart viktigt, men inte avgörande.

En jury bedömer hur de tävlande arbetat med musiken, rörelser och hur de använder rummet. Vinnaren får representera Halland i riksfinalen som hålls i Stockholm. Håll utkik här på vår webb och i sociala medier för datum och mer information om nästa tävling.

 

KOKO kommunkoreograf

KOKO är ett unikt tillfälle för en kommun att synliggöra dansen på både oväntade och väntade platser, möten med olika målgrupper genom att synliggöra dansens överraskande och inkluderande kraft.  

KOKO-modellen skapades med syfte att utveckla danskonsten och att hitta en hållbar metod för både grupp, kommun och invånare. Projektet sträcker sig över året, gruppen och kommunen kommer överens om när och var insatserna kommer ske och till vilka målgrupper.  

Genom att utforska mötet mellan danskonstnärer och kommun har KOKO öppnat upp för nya sätt att uppleva, samarbeta och utvecklas, både som kommun och danskonstnärer.  

Under 2022 ska Varbergs kommun vara värdar för projektet och har valt ut Gustav Jönsson som koreograf för året. Här kan du läsa om Gustaf Jönsson.

 

Vad gör en dansutvecklare?

Vår dansutvecklare, Marta Vassegård, samarbetar och samverkar med institutioner, kommuner, föreningsliv och fria aktörer för att främja dansen i regionen.  Hon initierar, stödjer och främjar utvecklingsprojekt av olika slag.  En stor del av arbetet är att nätverka i olika relevanta nätverk, t ex SrD (samarbetsrådet för regional dansutveckling) och nätverk för dansutvecklare i Regionsamverkan Sydsverige. Här kan du se en film om vad en dansutvecklare gör.