Rum för Dans är en samverkansinstitution av nationellt och internationellt intresse. Genom våra residens möjliggör vi produktion av nya dansföreställningar. Residens innebär utformning av föreställning på plats och kan sammanliknas vid ett arbetsrum. Ett residens hos oss kan genomföras både i studio, teatersal och utanför det traditionella scenrummet. Samproduktion involverar ekonomiskt stöd för utveckling eller färdigställande av ett nytt verk och resulterar ofta i en premiär eller föreställning i Rum för Dans program.

Tidigare samproduktioner

2023 hade vi många premiärer av föreställningar som vi samproducerat. Halländska Jenny Larssons föreställning Big Bang hade premiär på Kungsbacka teater, Sinnes av Viktor Fröjd hade premiär i Falkhallen, Italienska Adriano Bolognino hade premiär för Samia och Grand Jeté av Silvia Gribaudi och MM Contemporary Dance company hade Sverigepremiär. Until We Sleep med brittiska hiphop-kompaniet Far From The Norm hade residens i Falkhallen och vi ser fram emot Sverigepremiären under våren 2024. 

Under hösten 2021 startade repetitionerna av pianotopografier av Kenneth Kvarnström i produktion av Riksteatern. Rum för Dans är samproducent och i november genomfördes ett veckolångt residens i Falkenberg. Kenneth Kvarnström tillsammans med dansarna Anton Borgström, Matthew Branham, Ida Holmlund och Ole Kristian Tangen bodde en vecka tillsammans i Falkenberg och möttes i Falkhallens blackbox för repetitioner. 

Under veckan hann vi också med en workshop där bildkonstnärer från Halland tecknade fritt till dansarnas repetition, och en workshop för danseleverna på Sturegymnasiets estet-program i Halmstad. 

Urpremiär hölls 27 januari på Falkhallen, och föreställning även 29 januari på Kungsbacka Teater, därefter gick föreställningen vidare ut på Riksteaterns turné.

Våren 2020 samverkade Rum för Dans med de övriga institutionerna i Danssamverkan Sydsverige (Skånes Dansteater, Byteatern, SMOT och Regionteaterns Blekinge Kronoberg) för att producera en ny dansföreställning för barn 8 – 12 år. Spanske koreografen Marcos Morau gjorde Djurens karneval, Camille Saint-Saëns musikstycke, till ett fantasifyllt dansäventyr som hade urpremiär i Falkenberg 29 februari 2020. 

Hösten 2020 samproducerade Rum för Dans och Teater Halland dansföreställningen Kalejdo-dans för mindre scener. Här möttes den erfarna solisten, den unge dansaren och den äldre skådespelaren i ett varmt och humoristiskt universum. I en lustfylld och allvarlig lek bjöds publiken in till en föreställning med ena foten i den halländska myllan. Urpremiär 25 september på bygdegården i Torup. 

2019 års samproduktion var Feardom av Camilla Ekelöf som arbetade i residens i Falkenberg i januari. Premiär på Teater Halland under hösten och med gästspel i Falkenberg.  

Hösten 2018 gjorde koreografen Robin Dingemans Extrem(is)t kul, en föreställning för barn 6-12 år, som hade premiär 1 september på Kungsbacka Teater. 

Nicole Neidert koreograferade 2017 års samproduktion Cuttlefish. Tillsammans med kostymdesignern Linnea Bågander, ljuddesignern Elize Arvefjord och dansarna Viktoria Andersson, Cajsa Godée och Linn Ragnarsson skapade hon Cuttlefish som under våren 2018 turnerade till Kalmar, Växjö, Karlskrona, Jönköping och Malmö genom Danssamverkan Sydsverige. 

Tidigare år har Rum för Dans gjort nya föreställningar tillsammans med bland andra Kenneth Kvarnström sofa(r), Sigge Modigh I betraktarens ögon, Helena Franzén Out of reach och genom Dansnät Sverige Jean av Jeannette Langert, Ursäkta oss av Khmalane Halsackda och Solitude av Anna Öberg