ANDREA PEÑA & ARTISTS

REPLICA

21 Sep

Kungsbacka Teater

Kl 18.00

Nyfiken undersökning av antik skulptur och selfiekultur

Vår tid är besatt av kopior, av kroppar som skapas och återskapas. Hur gestaltas den fysiska kroppen i den digitala eran? I REPLICA bjuds publiken in att bevittna ett nyfiket utforskande av kroppens och rörelsens historia. Det blir en fängslande ”arkeologisk” resa där vi möter kroppar i den antika mytologin och renässansens skulptur såväl som i dagens selfiekultur. Finns det likheter mellan en antik fresk och en ai-genererad persona i sociala medier? 

Under residens i bland annat Halland har kompaniet djupdykt i fenomenet ”nedladdad koreografi”. I en scenografi som för tankarna till Edens lustgård undersöker de hur kroppen gestaltats genom tiderna och arbetar med den queera relationen mellan det digitala jagets gester och den fysiska kroppens rörelsemönster. Hur påverkas våra fysiska uttryck av de digitala – har vi trasslat in oss så att vi inte kan skilja det ena från det andra? I REPLICA gräver dansarna Frederique Rodier och Jean-Benoit Labrecque djupt i kopians historia. 

”I projektet fokuserar vi på den digitala kroppen och studerar performativa beteenden i digitala miljöer, hur de formar kroppskultur”, säger Andrea Peña. Hon är hybridkonstnären från Bogota, Colombia, som efter en karriär som professionell dansare grundade scenkonstkollektivet Andrea Peña & Artists. Det prisbelönta kompaniet har sin bas i Kanada och är känt för att skapa kritiska installationer som bryter med föreställningen om en förnuftig mänsklighet. Deras arbete är på samma gång politiskt och abstrakt. 

REPLICA har Sverigepremiär i Kungsbacka. 

Kvällens program:

Kungsbacka Teater och Teaterbaren öppnar: 17.00 

Introduktion med Ove Haugen: 17.30 

Föreställningen börjar: 18.00 

Eftersamtal med koreografen Andrea Peña 

Föreställningens längd: ca 60 minuter 

 

Medverkande/cred-lista:

Idé och konstnärlig ledning: Andrea Peña  

Koreografi: Andrea Peña i samarbete med Frederique Rodier, Jean-Benoit Labreçque och James Phillips. 

Dansare: Frederique Rodier and Jean-Benoit Labrecque  

Koreografiassistent: Francois Richard  

Repetionsrådgivare: Emily Gualtieri 

Kompositör: Felix Gourd (Eƨƨe Ran) 

Ljusdesign och Visuell Dramaturgi Hugo Dalphond 

Scenografi: Andrea Peña i samarbete med Jonathan Saucier 

Producent: Polina Boltova 

Teknisk chef: Conrad St-Gelais 

Foto: Jeanne Tétreault 

Video: Agustina Isidori 

 

Samproduktion: Rum för Dans, Baerum Kulturhus, Agora de la Danse 

Residens och tack till: Rum för Dans, Teater Halland och Hallands Konstmuseum i Sverige, Baerum Kulturhus i Norge och Agora de la Danse i Kanada. 

Utvecklingsagent: CAPAS  

Andrea Peña & Artists har fått stöd av: Canada Arts council, Conseil des Arts des Lettres du Québec, Conseil des Arts de Montréal, Quebec Ministry of Culture och Nordisk Ministerråd.

Projektet har fått stöd av Québec Government Office i London (Project supported by the Québec Government Office in London.)