Björn Säfsten

Hur skapas koreografi? Ett solo, en monolog, en dans och en föreläsning.

01 Dec

Teater Halland, Varberg

Kl 19.00

Björn Säfsten  med verket I själva verket

Koreografen och dansaren Björn Säfsten och Riksteatern bjuder in till ett personligt, finurligt och visuellt slående perspektiv på vad dans kan vara. Föreställningen I själva verket är ett tankeväckande universum av personliga iakttagelser, minnen och tankar kring koreografi och rörelse.

Varifrån kommer rörelserna i den samtida dansen, hur kan de tolkas och finns det ett rätt sätt att förstå dans? Under många års samtal med människor i Sverige kring dans och koreografi, mellan föreställningar, under workshops och i fika-rummet, växte idén hos koreografen och dansaren Björn Säfsten att skapa en föreställning som undersöker och gestaltar publikens frågeställningar kring dans.

I själva verket är på samma gång ett solo, en monolog, en dans och en entusiasmerande föreläsning.

I föreställningen arbetar Björn Säfsten nära ett flertal andra danskonstnärer: Anja Arnquist är medskapare till I själva verket och har länge varit Säfstens nära samarbetspartner. Fredrik Quinones kommer in som expert på voguing och frågor kring identitetspolitik, Chrysa Parkinson som expert på dansbegreppet Front och koreografen Gunilla Heilborn som dramaturg.

Björn Säfsten är koreograf baserad i Stockholm. Hans verk kännetecknas av ett nyfiket utforskande av symboler och det alldagliga där rörelser transformeras till nya representationer och får nya innebörd. På scen blandas flera uttrycksmedel så som gest, röst och under senare år även text och sång. Långa processer leder fram till verk fyllda av närvaro, misslyckanden, igenkänning och allvar. Allt inbäddat i ett detaljrikt, utmejslat rörelsematerial. Härnäst skapar ett nytt gruppverk med premiär på MDT och nästa sommar ett nytt samarbete med dansensemblen vid Regionteater Väst.

Medverkande

Björn Säfsten

Konstnärligt team

Koreografi och text: Björn Säfsten

Koreografi, text, repetitör: Anja Arnquist

Scenografi: Joakim Nyström

Ljusdesign: Anton Andersson

Ljuddesign: Hans Appelqvist

Dramaturg: Gunilla Heilborn

Konstnärlig expert voguing: Fredrik Quiñones

Samtalspartner under processen: Chrysa Parkinson

Producent Säfsten Produktion / Nordberg Movement: Magnus Nordberg

I själva verket är en samproduktion mellan Riksteatern och Säfsten Produktion.

Säfsten Produktion genomförs i själva verket med stöd av Kulturrådet , Stockholms Stad och Region Stockholm .

På turné med Riksteatern

Här kan du se en intervju med Björn

 

Och nedan en trailer från föreställningen.