SOFIA CASTRO

Oäkta flamenco i dess renaste form. Livemusik i foajén från 17.00 med Afra Rubino.

03 Apr

Kungsbacka Teater

Kl 18.00

Sofia Castro med verket Impuro

En dansföreställning av Sofia Castro. Med projektioner, elektronisk musik, fascinerande ljus och dans blir verket inte bara originellt, utan även väldigt vackert. 

Flamencoförnyaren Sofia Castro turnerar ännu en gång med Dansnät Sverige. Den här gången synar hon vår strävan efter det som betraktas vara äkta. 

Sofia Castro är flamencodansaren och koreografen som beslutsamt axlat rollen som uppstickare inom flamencon. Med gränsöverskridande samarbeten och med känsla för förnyelse aktualiserar hon flamencon med banbrytande rytmer och hårda klackstamp. Det här får henne att upplevas både som provokativ och nyskapande. En frisk röst i ett annars traditionellt fält.  

Hennes föreställning IMPURO är inget undantag. Genom att penetrera innebörden av orden autentisk, ren och äkta omarbetar Castro flamencon på ett sätt bara hon kan. Med projektioner, elektronisk musik och fascinerande ljus blir verket inte bara originellt, utan även särdeles vackert. 

Det är i brytpunkten mellan vad som anses rent/orent, äkta/oäkta som föreställningen har växt fram. Den ifrågasätter varför det oförvanskade anses eftersträvansvärt och överordnas det som betraktas som oäkta. I stället väljer IMPURO att se det orena och oäkta som oumbärliga beståndsdelar och en förutsättning för vidareutveckling av konstformen. 

Scenografin består av tre rum som alla representerar olika tankar och förhållningssätt till vilka vi är och hur jag blev jag. 

  1. Minnet. Minnet är vår historia, det vi har med oss, vårt ursprung. Tranås eller Montevideo. Stockholm eller Sevilla. Ett annat språk, en annan världsbild, en annan referens eller erfarenhet som blir en ekokammare för nuet att klinga i.
  2. Huden. Ytan. Det vi är i andras ögon. I kontrast till hur jag upplever mig själv. Fördomar och tankar som formas utifrån kultur, ålder, kön, klass och utseende. I mig, i dig, i alla.
  3. Mötet. Sökarljuset landar i mötet, den plats där nödvändiga processer kan växa och ta form och skapa förutsättningar för utveckling och förståelse.

Alla dessa tre världar är djupt sammanflätade med varandra. När slutar huden och när börjar minnet? Är mötet en brygga mellan dåtid och framtid? Hur färgar minnet av sig i mötet? 

Afra Rubino inleder med livemusik på gitarr i foajén från 17.00.

Afras musik är en blandning av klassisk flamenco, latinamerikanska rytmer och nyskapande kompositioner i egen kaskad. I Andalusien studerade hon med spanska gitarrmästare och idag lever och verkar hon i Göteborg.

Afra Rubino
Impuro

IMPURO sätter fokus på och ifrågasätter vad definitionen för vad äkta är och om det ens existerar. Kanske är vi alla äkta oäkta? 

Impuro

Medverkande: 

Idé, koreografi och dans: Sofia Castro
Musik och musikproduktion: Jacob Hellner
Dansare: Yared Cederlund, Mireia Pinol
Producent: Karin Starre
Fotograf: Cato Lein 

Sofia Castro
Sofia Castro är född och uppvuxen i Sverige, men har sina rötter i Uruguay. Redan som liten förälskade hon sig i dans och när hon sedan upptäckte flamencon så flyttade hon till Sevilla där dansstilen har sin vagga. I Sevilla studerade och arbetade hon i över 10 år. 

Castro är verksam som både koreograf och dansare och hennes verk har visats på både traditionella flamencoscener likväl som på samtida dansscener. Hon har sin bas i Sverige, men arbetar ofta internationellt med flertalet samarbetsprojekt. 

Yared Cederlund
Yared Cederlund har dansat sig runt jorden och har en imponerande dansbakgrund med erfarenhet från en mängd dansstilar. Han har varit verksam på streetdans-scenen sedan 2004 och samarbetat med koreografer som Erik Linghede, Lisa Janbell och Viktor Fröjd. Hösten 2017 jobbade han tillsammans med Cullberg i föreställning Mental State of Sweden av Mattias Andersson. 

Förutom ett unikt rörelsespråk har Yared även fallenhet för ljudproduktion och har därför varit verksam som kompositör och ljuddesigner, senast i Dansnät Sveriges samproduktion av Afias verk Yebo Yes. 

Mireia Pinol
Barcelonafödda Mireia Piñol är en dansare, koreograf och pedagog med många års erfarenhet inom scenkonstområdet. Hon började sin karriär som rullskridskoåkare och var spansk mästare från 2000 till 2004. 

Med en examen i samtida dans vid Northern School of Contemporary Dance (UK) fortsatte hon sin yrkesbana som dansare och har arbetat med bland andra Roberto Olivan, Russel Maliphant och Sonia Rodriguez. 

Turnerar med Dansnät Sverige våren 2022 

Dns 150