PREDLUDE – SKYDIVING FROM A DREAM

20 Mar

Kungsbacka Teater

20/3 2019

20/3 2019 Kungsbacka Teater

En danskonsert med lekfull koreografi och sylvassa stråkar

2015 rönte Andersson Dance och Scottish Ensembles stor framgång med sin tolkning av Goldberg variationerna. Nu fortsätter succésamarbetet. Med 13 musiker och tre dansare tar de sig an Beethovens Grosse Fuge i en kombination med musik av Lutoslawski och Bach. I en generös danskonsert möts en blandning av olikartade musik- och rörelsespråk vilket skapar en suggestiv och irrationell drömvärld. I Prelude – skydiving from a dream upplever du musik som du aldrig tidigare sett den och dans som du aldrig förr har hört den.

När föreställningen hade premiär i höstas på Tramway i Glasgow fick den ett fantastiskt mottagande av både publik och kritiker. I mars kommer Scottish Ensemble och Andersson Dance till Kungsbacka för att framföra danskonserten på teatern.

Föreställningen följs av ett samtal med koreografen Örjan Andersson och ensembleledaren Jonathan Morton. Eyrun Thorhallsdottir, danskonsulent på Kultur i Väst och ordförande i Dansnät Sverige, är moderator för samtalet.

OM KOREOGRAFEN

Örjan Andersson är en av Sveriges mest uppmärksammade koreografer och leder sitt projektkompani Andersson Dance sedan 1996. En tidig erfarenhet som dansare med israeliska Batsheva Dance Company blev avgörande för hans kommande arbete. Han har skapat verk för många av de stora danskompanierna, som Cullbergbaletten, Kungliga Operan och Göteborgsoperan. Internationellt märks arbeten för Nederlands Dans Theatre och Compañía Nacional de Danza i Madrid. På senare år märks gränsöverskridande samarbeten mellan skådespelare, dansare och musiker både inom Andersson Dance samt på Dramaten i Stockholm, Folkteatern i Göteborg och Folkoperan i Stockholm.

OM ENSEMBLEN

Stråkorkestern Scottish Ensemble som leds av Jonathan Morton har som signum att alltid spela stående, utan dirigent. De har funnits sedan 1969 och repertoaren sträcker sig från barock till nutida. De är kända för sina spektakulära framträdanden och har spelat i allt från Europas största konserthallar till övergivna höghus.

Koreografi: Örjan Andersson
Musikalisk ledning: Jonathan Morton
Musik: Beethoven Grosse Fuge / Grosse Fugue plus utdrag ur J. S. Bach Fugans Konst / Die Kunst der Fuge / The Art of Fugue, samt Lutosławski Preludes and Fugue for 13 Solo Strings
Dansare Andersson Dance: Ida “Inxi” Holmlund, Jernej Bizjak, Hokuto Kodama
Musiker Scottish Ensemble:
Violin: Jonathan Morton
Violin 1: Cheryl Crockett, Daniel Pioro, Kate Suthers
Violin 2: Clio Gould, Joanne Green, Laura Ghiro
Viola: Jane Atkins, Andrew Berridge, Asher Zaccardelli
Cello: Alison Lawrance, Naomi Pavri
Kontrabas: Diane Clark
Scenografi- och ljusdesign: Tobias Hallgren / Örjan Andersson
Kostym design: Bente Rolandsdotter
Foto: Hans Nilsson
Produktion: Andersson Dance, Scottish Ensemble & Nordberg Movement
Samproduktion: Andersson Dance & Scottish Ensemble
Med stöd av: Kulturrådet, Stockholms Stad, Region Stockholm, Creative Scotland samt The Adam Mickiewicz Institute, inom ramen för Polska Music programme.

 

Turnerar genom Dansnät Sverige med stöd av Kulturrådet

20190320 Kungsbacka Teater