Fleberg & Vaz

En episk skapelseberättelse tar form.

04 Nov

Falkhallen, Falkenberg

Kl 18.00

Zirkonen

Zirkonen ger dig dans och konsert i ett när Matilda Fleberg och duon VAZ förenas i en episk skapelseberättelse. 

Med fyra dansare och fyra musiker låter koreografen Matilda Fleberg och musikduon VAZ en episk skapelseberättelse ta form på scenen. Vi bjuds in i ett sprakande universum där hypnotiska rörelser och symmetri ledsagas av klangerna i Afro-Nordisk futurism. Med ekokritik, AI och surrealism vaggas vi in i en obruten loop som föds ur aska och förklingar i eld. 

Flebergs särpräglade koreografiska uttryck bjuder in till ett sprakande universum där hypnotiska rörelser, symmetri, samhörighet och synkronicitet är nyckelelement. Soundtracket i föreställningen framförs live och är en musikalisk odyssé där VAZ blandar influenser från hiphop, afrobeat och konstmusik i en genre de själva myntat som Afro-Nordisk futurism.  

Zirkonen utforskar det mänskliga och icke-mänskliga. Här samsas fantasi, artificiell intelligens, ekokritik och surrealism i en modern skapelsemyt. Hur låter det när naturen vänder sig mot människan? I vilket BPM slår ett artificiellt hjärta och hur rör sig ett minne i ett rum fritt från gravitation? 

Zirkonen är en unik fusion mellan dansföreställning och konsert skapad av kompositörsduon VAZ och koreografen Matilda Fleberg. I detta nyskrivna verk förenas de två konstformerna i en episk skapelseberättelse med fyra dansare och fyra musiker tillsammans med VAZ som framför musiken live på scen. 

Kvällens program

17:00 Foajén öppnar. Sam’s bake shop säljer god soppa, mackor och fikabröd. 

17:30 Introduktion till föreställningen med Ove Haugen 

18:00 Föreställning – Zirkonen 

19:00 Samtal med koreografen Matilda Fleberg 

Zirkonen
Fleberg & Vaz

Vaz

VAZ är en svensk producent och artist-duo bestående av systrarna Cecilia Vaz och Jenny Vaz. Födda och uppväxta i Lilla Edet och verksamma i Stockholm, har den svensk-kapverdiska duon rönt stora framgångar med sina experimentella beats och genreöverskridande kompositioner. 

I duons elektroniska musik samsas hypnotiska rytmer och körsång med influenser från nordisk melankoli och traditionella kapverdiska musikstilar som Morna och Batuqe. VAZ debutskiva NECESSARY gav duon dubbla Grammisnomineringar för “Årets Producent”, “Årets Alternativa Pop” (2018) samt “Årets Rytm” på Manifestgalan (2017). 2019 tilldelades de SKAP:s Producentpris för sina insatser i svenskt musikliv. 

Duon har gjort sig kända för sina dramatiska liveframträdanden och spelat på internationella scener såsom Island Airwaves, Reykjavik, Fabrica del Arté, Kuba, Fête De La Musique, Paris och Export Music Sweden i New York. 2019 fick duon det prestigefyllda uppdraget som kapellmästare och husband i SVT:s program “På Spåret”. 

Matilda Fleberg

Matilda Flebergs koreografiska språk kännetecknas av symmetri och symbios. Hennes verk brukar beskrivas som uttrycksfulla och innehåller en detaljrik precision samt dynamisk rytmik. Hennes unika förmåga att skapa samhörighet och kemi mellan sina dansare och få dem att röra sig som en sammansvetsad enhet har lett till stora framgångar både i Sverige och internationellt. 

Flebergs verk har synts i kampanjer för Dior och Fashion Week likväl som i TV-produktionerna The Voice och Eurovision. Hennes koreografi har även synts i en rad olika artisters musikvideos och framträdanden. 

Under 2021 startade Fleberg sitt eget danskompani ”Fleco Dance Company”, Kompaniet lägger stor vikt vid gränsöverskridande samarbeten med kreatörer från konstområden som film, foto och musik. Hennes första projekt för kompaniet, kortfilmen ”Fleco Project 001”, fick stor slagkraft internationellt och uppmärksammades bland annat av MTV Post, NY Feature & LAFeature. 

Danspodden Isadora – intervju med Matilda Fleberg: 83. Matilda Fleberg 2022 av Danspodden Isadora (soundcloud.com) 

 

Workshop

Matilda Fleberg leder en workshop i jazz-funk kl 15-16:30 i dansstudion, Falkhallen.  

Den riktar sig till dig med viss danserfarenhet sedan tidigare, men Matilda anpassar workshopen efter er som deltar. Tillgång till omklädningsrum med dusch finns.  

Begränsat antal platser. Läs mer och anmäl dig här!

 

Credit 

Koncept, Koreografi, regi, scenografi: Matilda Fleberg
Koncept, musik, regi, scenografi: Jenny Vaz, Cecilia Vaz (VAZ)
Ljusdesign: tba
Ljuddesign: Silas Beri, VAZ 
Kostym: Remake Sthlm
Dansare: Elias Khanamidi, Alma Apenteng, Michael Misha Buchner, Linnea Wenger
Musiker: Mikael Häggström, Klara Källström
Samproduktion: Dansens Hus, Stockholm, Dansnät Sverige
Finansierad av: VAZ, Kulturrådet, Musikverket, Region Stockholm
Porträttfoto: Adam Falk, VAZ
Foto: Hedda Axelsson

Turnerar med Dansnät Sverige hösten 2023.

Föreställningens längd: 60 min  

Arrangör: Rum för Dans