pianotopografier

Rörelsepoesi av Kenneth Kvarnström & fyra briljanta dansare  

29 Jan

Kungsbacka Teater

18.00

Kenneth Kvarnström

Rörelsepoesi av Kenneth Kvarnström och fyra briljanta dansare.  

Kenneth Kvarnström räknas som en av Nordens mest erfarna koreografer inom samtida dans. I tre decennier har han stått i den svenska dansens centrum. Nu är han åter aktuell, denna gång med ett dansverk där han korsbefruktar dans med bildkonst och pianomusik.  

Fyra dansare, några av de bästa i sin generation, är handplockade från USA, Finland, Norge och Sverige. Det är fyra olikheter som möts, skiljs åt och sammanbinds i nya konstellationer. Tillsammans med Kenneth, som också syns på scen, skapar de ett kollage i upplösning.  

Föreställningen är skapad till musik av den framstående tyske musikern och kompositören Nils Frahm, känd för sitt sätt att kombinera pianomusik med elektronik.  

Kenneth Kvarnström foto Sören Vilks
Repetition pianotopografier
Repetition pianotopografier

Om Kenneth Kvarnström

Kenneth Kvarnström har en särställning i svenskt dansliv, både som älskad koreograf och som ledare för stora dansinstitutioner som Dansens Hus och Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Han har ofta arbetat med sitt eget K. Kvarnström & Co, men också skapat beställningsverk åt bland andra Sydney Dance Company och GöteborgsOperans Danskompani. 2023 blir det uppskjuten premiär där för 12 songs, ett dansverk som han gör i nära samarbete med musikern Ane Brun. 

Under sin långa karriär har han bland annat tilldelats Cullbergstipendiet (2003), Svenska Teaterkritikers förenings danspris (2008), Pro Finlandiamedaljen (2011) och Ganneviksstipendiet (2016).

Efter en längre paus från scenen längtar han nu efter att möta publiken igen.  

Medverkande

Matthew Branham, Anton Borgström, Ida Holmlund, Ole Kristian Tangen samt Kenneth Kvarnström  

Konstnärligt team

Koreografi, scenografi och kostym: Kenneth Kvarnström  

Ljusdesign: Maria Ros  

Musik: från albumet Solo remains av Nils Frahm 

Foto: Sören Vilks 

 

Föreställningslängd

1 timme + samtal med Kenneth Kvarnström ca 30 minuter  

I samarbete mellan Rum för Dans och Riksteatern.Premiär 27 januari i Falkenberg .
På Riksteaterturné vår 2022