PROMISE LAND

03 Nov

Falkhallen, Falkenberg

3/11 2020

Konst och dans på samma scen.

Promise land är en dansföreställning som skildrar en drömsk värld med mörk klangbotten och drastisk humor. Utgångspunkten för föreställningen är Helene Billgrens konstnärskap. Det här är första gången koreografen Örjan Andersson samarbetar med en bildkonstnär och första gången som Helene Billgren arbetar med dans.

Örjan Andersson är utbildad vid Balettakademien i Stockholm. Han började sin dansarkarriär som dansare vid Östgötabaletten i Norrköping där han arbetade med bland andra Birgit Cullberg, Mats Ek och Jiri Kylian. Han lämnade sedan Sverige för att arbeta med Batsheva Dance Company (konstnärlig ledare Ohad Naharin) i Tel Aviv, Israel, där han dansade i verk av Ohad Naharin, Angelin Preljocaj, Jiri Kylian, Herve Robbe och Mark Morris. Örjan Andersson återkom sedan till Sverige permanent för att parallellt med skapandet av sina första koreografiska verk arbeta som dansare med bland annat Per Jonsson (Sverige) samt Ina Christel Johanssen (Norge).

Örjan Andersson skapade sitt första verk, Nemo saltat sobrius (1992) under sin period i Israel. 1996 startade han sitt eget kompani, Andersson Dance Company, numera Andersson Dance, med bas i Stockholm.

1996 fick Örjan Andersson sitt första beställningsverk, av Cullbergbaletten i Stockholm. Han har sedan dess skapat beställningsverk för ett flertal av de ledande kompanierna i Sverige och Europa samt ett flertal verk för sitt eget kompani samt turnerat i Sverige, Italien och Sydkorea.

Helen Billgren studerade på Valand Konsthögskola i Göteborg. Helene Billgren har ställt ut på museer och gallerier runt om i Sverige och har skapat offentlig utsmyckning på Karlstads Universitet samt haft en stor separatutställning på Färgfabriken i Stockholm. Hon har också designat uppsättningar och kostymer för teater och opera, t. ex. redåverksamheten vid Folkets Hus i Hammarkullen.

Föreställningen turnerar med Riksteatern.

Koreografi: Örjan Andersson
Scenografi och kostym: Helene Billgren
Dramaturg: Anna Berg
Ljusdesign: Luka Curk
Ljuddesign: Niklas Swanberg
Maskör: Anna Olofson
Repetitör: Javier Perez Perez
Medverkande: Brittanie Brown och Jenny Nilson

 

Falkhallen, Falkenberg 3/11 2020 – kl. 19.00