Cullberg – Jefta van Dinther

13 dansare från Cullberg i en föreställning om ett alternativt samhälle.

19 Nov

Kungsbacka Teater

Kl 18.00.

Kvällens program

17.00-17.30 Musik Hallandia bjuder på en foajékonsert med Lisa Nordström.

Lisa Nordström är en mångfacetterad kompositör, producent och artist som rör sig mellan det akustiska och elektroniska på ett nästintill sömlöst vis. Hon har turnerat världen över och ingick i många år i den internationellt hyllade electronicaduon Midaircondo. För soundtracket till filmen ”Children of the Enemy” belönades hon i år med en Guldbagge för bästa originalmusik.

Lyssna på Lisa medan du fikar med något gott från Teaterbaren där du kan köpa tomatsoppa, bakverk och dryck.

17.30-17.40 En halvtimma innan föreställningen får du höra lite mer om verket av vår dansentusiast Ove Haugen. En härlig skjuts in i salongen och kvällens upplevelse!

18.00-19.00 Föreställning Islands med Cullberg

19:15-19.30 Eftersnack i foajén med producenten Emmy Astbury samt dansare

19.30-20.00 Teaterbaren öppen. Vi bjuder på bubbel och tårta.

Jefta van Dinther med verket Islands

13 dansare i en föreställning om ett alternativt samhälle, i karantän från resten av mänskligheten. Här ljuder rösterna alltid i kör. Här förvandlas melankoli till överlevnadsstrategi och dans till ett vapen.

Sedan 2019 är Jefta van Dinther huskoreograf för Cullberg. Den arkaisk-futuristiska diptyken ”On earth I´m done” var hans första soloverk för kompaniet där vi förflyttade till en plats som slitits ut ur tid och rum.

– I många kulturer symboliserar berg beständighet, stabilitet och en väg till andlighet. Vi ber till bergen och från bergen om vägledning. Öar däremot är omgivna av vatten, isolerade och bär på en motsägelsefullhet; de kan samtidigt vara skyddade fristäder och omstörtande enklaver. Deras avskildhet rymmer både skönhet och fara, säger Jefta van Dinther.

I hans andra verk Islands blickar han tillbaka och försöker minnas en värld som inte längre finns. Tillvaron måste byggas upp från grunden – likt bosättare på en främmande planet måste invånarna lära sig leva på nytt. Så skapas nya och disparata logiker. Islands är en föreställning om ett alternativt samhälle, i karantän från resten av mänskligheten. Här ljuder rösterna alltid i kör. Här förvandlas melankoli till överlevnadsstrategi och dans till ett vapen.

– I Islands beger vi oss till en plats där mänskligheten inte längre går att ta för given. De varelser vi möter här tänker, agerar och talar med något som liknar mänskliga känslor, men deras inre liv är syntetiska. Deras sociala interaktion är hackad, deras fortplantning ett gränssnitt och omsorgen de visar planeten automatiserad, säger Jefta van Dinther.

Credits

Koreografi: Jefta van Dinther

Dans: 13 dansare från Cullberg:

Adam Schütt, Anna Fitoussi, Camille Prieux, Cecilia Wretemark-Hauck, Dan Johansson, Eleanor Campbell, Eliott Marmouset, Heather Birley, Johanna Tengan, Louise Dahl, Noam Segal, Unn Faleide, Víctor Pérez Armero

Ljuddesign: David Kiers

Kostym/scenbild: Christina Nyffeler

Ljusdesign: Jonatan Winbo

Foto: Ninja Hanna och Carl Thorborg

Cullberg
Cullberg, Islands
Cullberg, Islands
Jefta

Jefta van Dinther

Jefta van Dinther (SE/DE) är koreograf och dansare, baserad i Stockholm och Berlin. Han växte upp i Sverige och flyttade senare till Nederländerna där han tog examen från Amsterdam School of the Arts (MTD), 2003.Hans arbete karaktäriseras av ett tydligt fysiskt anslag och iscensätter nästan alltid ett utforskande av rörelsen. Kroppen är kärnan i verken som interagerar med ljus, ljud och olika material för att sammansvetsas till en helhet.

Jefta van Dinthers verk inkluderar: The Quiet (2019), Dark Field Analysis (2017), Protagonist för Cullbergbaletten (2016), As It Empties Out (2014), Plateau Effect för Cullbergbaletten (2013), THIS IS CONCRETE (2012), GRIND (2011), The Blanket Dance (2011), Kneeding (2010), The Way Things Go (2009) och IT’S IN THE AIR (2008).

2021 och 2022 har diptyken On Earth I’m Done för Cullberg urpremiär. Soloverket Mountains, Van Dinthers första verk i egenskap av associerad koreograf, har urpremiär 20 maj 2021. Del 2: Islands, med 13 av Cullbergs dansare har premiär våren 2022.

2019 satte Jefta åter upp Plateau Effect, nu för Staatsballet Berlin. Verket ingick i deras repertoar i Komische Oper Berlin. Jefta skapade också koreografin till musikvideon Monument (2015) av Robyn & Röyksopp.

Jefta undervisar i koreografi och var under åren 2012-2014 konstnärlig ledare för MA-programmet i koreografi vid dåvarande Dans och Cirkushögskolan (DOCH), numera Stockholms konstnärliga högskola/Stockholm University of the Arts.

2012 tilldelades Jefta Birgit Cullberg-stipendiet av Konstnärsnämnden. 2013 tilldelades han svenska konstkritikers pris för bästa produktion; Plateau Effect, som också valdes till Scenkonstbiennalen i Malmö 2015. Föreställningen GRIND tilldelades finska Säde-priset för bästa ljusdesign och ytterligare tre priser på Favoriten Festival i Dortmund, 2012.

2019-2022 är Jefta van Dinther associerad koreograf till Cullberg tillsammans med Alma Söderberg och Deborah Hay.