BLACK RAINBOW

02 Okt

Falkhallen, Falkenberg

En egensinning världsresenär som tar oss till inre galaxer.

Virpi Pahkinen har liknats vid ett orakel, en gudinna och en schaman. Hennes dans beskrivs som majestätisk, magisk och mystisk. Vanligtvis uppträder denna globetrotter med världen som hemmascen, den här gången ger hon sig ut på de svenska vägarna. 

Virpi Pahkinen är dansmystikern som utan tvekan har skapat sitt eget universum. Hennes verk präglas av en intensiv scennärvaro som kan upplevas som närmast sakralt. Pahkinen har förmågan att uppfattas som både andlig och jordnära på samma gång. Hennes unika rörelsevokabulär har liknats såväl vid ett smidigt kattdjur som en skorpion med gadden redo att hugga. Med sitt skulpturala formspråk och poetiska mantra befäster hon sin position som en av Sveriges mest älskade, kärnfulla och egensinniga koreografer.

Precis som Pahkinens tidigare verk utlovar Black Rainbow mysticism och rituell precision. På en scen inramad av mobila tygskulpturer gestaltar fem dansare, däribland Virpi själv, en resa in i kroppen – vackert drabbande med Pahkinens omisskännliga rörelsespråk. Dansarna kommer från en mängd olika discipliner och erfarenheter; en hisnande snabb locking-mästare möter en ballerina på tåspets och en yogi som beskriver en barfota-meditation i luften. I samspel med Jonas Sjöbloms hypnotiska musik blir Black Rainbow både konkret och gåtfull.

Black Rainbow är en inre resa. En ciceron, som väljer omvägen och tillåter dansresenären att bli fri. Black Rainbow är en väg ut för den som stirrat sig blind på Google-maps.

Föreställningen hade premiär på Dansens hus i Stockholm i november 2020. Med anledning av den rådande pandemin var de följande inplanerade föreställningarna tvungna att ställas in. Dansnät Sverige är därför extra glad över att kunna presentera denna fantastiska föreställning under våren 2020.

Black Rainbow är det femte verket av Virpi Pahkinen som turnerar med Dansnät Sverige. Tidigare verk har varit Ichos (2018), Scarabé (2014), Morpho Z (2010) och Sal Mirabile (2007)

Virpi Pahkinen

Den flerfaldigt prisbelönta koreografen Virpi Pahkinen har turnerat sina verk till över 132 städer, i 48 länder på sex kontinenter. I sin dubbla koreograf- och dansarroll har hon uppträtt på såväl biblioteket i Alexandria som på Nobelfesten i Stockholms stadshus.

Hon har gjort beställningsverk för både kompanier och institutioner såsom Finlands nationalbalett, Stockholm 59° North, Skånes Dansteater och Ballet Poznanski. Hon samarbetar med konstnärer från vitt skilda fält – däribland sångerskan Mariam Wallentin, konstnären Charlotte Gyllenhammar och slagverkaren Mika Takehara. Pahkinen hade även ett långvarigt samarbete med regissören Ingmar Bergman.

2011 fick Pahkinen Sveriges kungliga medalj Litteris et Artibus. Hon mottog även Stockholm stads Cullbergpris 2014.

Medverkande

Koreografi: Virpi Pahkinen
Dansare: Virpi Pahkinen, Pontus Sundset Granat, Sofia Sangregorio, Victor Persson, Emmi Pennanen, Sakari Romero Tuurala (endast vissa orter)
Kompositör: Jonas Sjöblom
Ytterligare musik för vibrafon: Luca V. Lorusso med sångarrangemang av Virpi Pahkinen
Ljusdesign: Tobias Hallgren (Lumination of Sweden)
Kostymdesign: Virpi Pahkinen
Tillverkning kostym: Lilaro Skrädderi
Makeup design: Tuija Valén
Producent: Gita Mallik
Foto: José Figueroa
Längd: 60 min

Turnerar med Dansnät Sverige hösten 2021.

20211002 Falkhallen, Falkenberg