SHAPES

11 Nov

Kungsbacka Teater

Shapes är ett mångfacetterat verk som utforskar förhållandet mellan form och innehåll för att identifiera mönster, skapa relationer och finna mening. Shapes handlar om livets kalejdoskopiska förändringar, om ögonblicken som byter skepnad och transformeras mellan människans behov av att tillhöra och längtan efter att vara fri.

Shapes är en samproduktion mellan danskompaniet Memory Wax och det kubanska Danza Teatro Retazos och framförs av sex kubanska dansare i ett möte mellan kulturer i den moderna dansens suggestiva rum. Föreställningen hyllar mötet människor emellan som en unik och värdefull händelse.

2019 ingick Shapes i Memory Wax femtonårsjubileum. Danskompaniet har sin bas i Malmö och ä  känt för sitt avskalade poetiska rörelsespråk. De turnerar och är verksamma både i Sverige och internationellt med föreställningar och andra samarbeten för både barn och vuxna.

Memory Wax har ett flertal gånger samarbetat med Danza Teatro  som har sin bas på Havanna i Kuba. Kompaniet har funnits sedan 1987 och förutom att ha en utbredd verksamhet på Kuba och Latinamerika så turnerar även de internationellt.

Utifrån de två kompaniernas skiftande erfarenheter och olika geografiska perspektiv har de mötts i dansens globala språk för att granska gemensamma teman om tillvarons förvandling, gemenskapens solidaritet och individens strävan efter självständighet. Shapes hyllar människans motsägelsefullhet, erfarenhetens rika uttryck och framtidens outforskade möjligheter.

Dansnät Sverige har tidigare turnerat Memory Wax föreställningar Possible Impossible (2015), Desert (2007) och The Quiet Agreement (2007)

Memory Wax är ett danskompani med bas i Malmö. Kompaniet grundades 2004 av Miguel Azcue och Johanna Jonasson och har sedan dess skapat ett flertal verk för barn, ungdom och vuxna. De arbetar såväl lokalt & nationellt som internationellt. Memory Wax  utvecklar hela tiden möjligheterna att få möta publiken och bredda intresset för samtida dans genom att anordna workshops, arrangera festivaler och delta i internationella kulturutbyten.

Internationella samarbeten är en fundamental del av Memory Wax verksamhet och deras relation med det kubanska danskompaniet Danza Teatro Retazos har pågått sedan 2006. Gruppernas samproduktion Possible Impossible turnerade med Dansnät Sverige hösten 2015.

Medverkande:

Dansare: Alina Ramirez, Moro, Ernesto Leon Leyva, Katy Arias Rodriguez, Sheila San Martin Morejon, Danys Brian Barreras Gonzales, Arian Gonzales Fuentes
Koreografi: Miguel Azcue
Rörelsekonsult: Johanna Jonasson
Dramaturg: Isabel Bustos
Ljusdesign: Stefan Bollinger
Tekniker på turné: Stefan Bollinger och Imre Zsibrik
Produktion: Emily Wilson och Åsa Maria Hellman
Musik: Nils Frahm, Auntie Flo, René Aubry, Kimmo Pohjonen, Samuli Kosminen, Kronos Quartet
Foto: Javier Garicia

Kungsbacka Teater, Kungsbacka 11/11 2021